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Q1:  Does the MAINGATE program have any concerns about access to 
spectrum given that a MAINGATE is expect to operate with data rates ranging 
from 6.5Mb/s up to 100 Mb/s? 
 
A1: The ability to gain access to sufficient spectrum for communications and 
networking is important for any deployment of MAINGATE, and also could affect 
the experimentation and Limited User Testing (LUT) envisioned in the program 
solicitation.  Techniques such as dynamic spectrum access (DSA) may be 
proposed for inclusion in the MAINGATE development as a means for spectrum 
access management.  It is not a requirement, but will be viewed as added 
capability in any MAINGATE proposal evaluation.  Material on DSA technologies 
developed under the DARPA Next Generation (XG) Program will be posted on 
the BAA website.  Its inclusion on the BAA Website should not be construed as 
the only possible solution for DSA, but available if the proposer wants to take 
advantage of the DARPA developed capability. 
 
Q2: Who should provide company capability/teaming briefings at the industry day 
and what should be presented?   
 
A2:  The opportunity for companies to present at the industry day is provided to 
facilitate teaming among the various attendees and thus all companies are 
strongly encouraged to present.  These briefings will be limited to 4 slides and 5 
minutes, outlining basic skills and capabilities that the presenter offers, and will 
be presented to all industry day attendees.  More specifically, we expect two 
categories of presenters: 
 
1. Primes/System Integrators: Those companies interested in being prime 
contractors/system integrators should identify themselves to industry attendees, 
and may wish to discuss their teaming process and how to get in contact with 
their respective capture manager.   
 
2.  Subcontractors: Companies looking to be subcontractors may wish to 
describe their capabilities and related benefits with respect to the MAINGATE 
effort. 
 
Opportunities for companies to provide an on-site demonstration of their 
capabilities at the MAINGATE industry Day WILL NOT be provided, nor allowed. 
 
Q3: Does the 4 slide limit on capability briefings include the cover slide?  Can 
backup charts be provided for posting along with the 4 slides to be presented at 
the proposer’s day conference? 
 
A3: The 4 slide limit does not include the cover slide, provided the cover slide 
provides only the briefing title, company name, and contact information for the 
company.  Additional “backup” slides cannot be presented nor provided for 
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posting with the 4-slide briefing. 
 
Q4: Does the prime contractor’s/system integrator’s Work Breakdown Structure 
(WBS) need to include subcontractor activities? 
 
A4: Yes, all program activities, including those of subcontractors, must be 
included in the prime contractor’s/system integrator’s WBS (identified in the 
solicitation as Work Outlline (WO).  This should go down to WBS Level 4.   
 
Q5:  Does a company need to have a Facility Clearance to attend the 
MAINGATE Industry Day and/or participate in the MAINGATE Program? 
 
A5: No.  The Government anticipates that the MAINGATE Development and 
Limited User Testing (LUT) under the BAA will be unclassified.  However, the 
program may involve NSA Type 1 COMSEC Material, so prime 
contractors/systems integrators must have a Facility Clearance at the Secret 
level for safeguarding, and storing said material during the MAINGATE 
development, field experiments, and LUT, if required.  Subcontractors do not 
necessarily need one unless their respective prime contractors/systems 
integrators identified their need for one.  This, and the process for getting one, is 
discussed more in the Security Section, Section 6.2.1, in the MAINGATE BAA08-
21, 
 
Q6: Is it possible to bring a small technology demonstration to the MAINGATE 
proposer day that could be set this up in the hallway or in the meeting room?  
 
A6: No. Demonstrations and presentations beyond the 5-minute briefings stated 
in the meeting announcement are beyond the scope of the MAINGATE BAA08-
21 Proposers’ Day.  You are encouraged to present your capabilities in the 5-
minute venue offered to all participants at which time you could offer interested 
parties to view a demo at another time and location. 
 
Q7: Will DARPA pay for the acquisition and maintenance of a secure fax and 
other related items needed for security? 
 
A7:  The Government anticipates that the MAINGATE Development and LUT 
under the BAA will be unclassified.  However, the program may involve NSA 
Type 1 COMSEC Material, so prime contractors/systems integrators must have a 
Facility Clearance at the Secret level for safeguarding, and storing said material 
during the MAINGATE development and LUT, if required.  Subcontractors do not 
necessarily need one unless their respective prime contractors/systems 
integrators identified their need for one.  The transfer, protection, and security of 
classified information is expected to be part of the effort and proposed 
accordingly. 
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Q8: We have been doing work in this area for some time.  Is the government 
allowing individual visits by prospective proposers to discuss what has been 
done in more detail and show a demonstration of the capabilities? 
 
A8: No.  Discussions and demonstrations of prior and ongoing efforts, existing 
technologies, and company capabilities with respect to MAINGATE applicability 
can only be provided to DARPA through a formal response to the BAA, which 
includes a proposal submission, oral presentation of TRL levels, and a 
demonstration of existing capabilities as described therein. 
 
Q9: The subject BAA mentions Option 1 and Option 2 under paragraph 1.1.7.  
Can you provide a specific tasking for each of the options? 
 
A9: The intent of the two options is simply to provide equipment to a group of 
users for LUT.  Specific tasking and costs related to that intent (e.g., training, 
installation, testing, technical support, etc.) are to be proposed and justified by 
the bidder. 
 
Q10: I am a foreign citizen.  Is it possible to attend the Proposers’ Day? 
 
A10: Only US Citizens and Permanent Residents representing US Subsidiaries 
of foreign-owned companies are permitted to attend the MAINGATE BAA08-21 
Proposers’ Day conference provided that the company meets the qualification 
criteria described in BAA08-21.  Those individuals and companies are similarly 
permitted to submit a proposal and perform as a contractor or subcontractor as 
part of a selected bid. 
 
Q11: Is it possible for different individuals to sign the Authorized Representative 
and the Company Qualification forms? 
 
A11:  Yes, the POC listed on the Company Qualification form may be different 
the Authorized Representative for the NDAs.  The Authorized Representative 
legally binds the company to the terms of the NDAs; any exchange of materials 
provided under BAA08-21 that are covered by the NDAs can only be provided to 
the Authorized Representative to ensure integrity of the process.  The authorized 
representative may then disseminate the data internally to their organization 
within the limits defined in the NDAs.  The company POC submitted on the 
Company Qualification form serves as a point of contact for all other 
correspondence related to BAA08-21, such as email notifications from BAA08-
21@darpa.mil. 
 
Q12: Are there provisions of late registration including up to the day of the event? 
 
A12:  Registration of attendees must be made in advance to ensure the integrity 
of the qualification process and protect the dissemination of sensitive data. 
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Q13:  Will foreign companies be allowed to participate? 
 
A13:  See section 3.1 of the solicitation.  
 
Q14: May a US citizen participate in the industry day with the intention of 
applying for Department of State licenses to team with a foreign company who 
has significant technical capability in this area? 
 
A14:  US citizens are allowed to participate in the Proposers’ Day.  The BAA 
outlines the responsibilities and expectation for a company to propose including 
the provisions for foreign participation.  See Section 3.1 of the solicitation. 
 
Q15: Please confirm that a contracts representative is not required to attend this 
conference. 
 
A15:  A contracts representative is not required to attend this conference.  
Attendance is at the discretion of the proposer. 
 
Q16:  Will the prime contractor(s) / system integrator(s) selected for MAINGATE 
be required to manage the program using Earned Value Management (EVM) 
techniques? 
 
A16:  Yes, EVM will be required for the management of MAINGATE, no matter 
what the value or duration of the contract.  Here is the policy guidance that this 
requirement is derived from: 
 
https://akss.dau.mil/dag/Guidebook/IG_c11.3.asp; 
https://akss.dau.mil/dag/Guidebook/IG_c11.3.1.2.asp    
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“11.3.1. 
Earned Value Management (EVM) 
EVM is a key integrating process in the management and oversight of acquisition 
programs, to include information technology projects. It is a management 
approach that has evolved from combining both government management 
requirements and industry best practices to ensure the total integration of cost, 
schedule, and work scope aspects of the contract. Unless waived by the MDA, 
EVM applies to contracts described below. For more information on EVM, refer to 
the Office of the Secretary of Defense EVM web site http://www.acq.osd.mil/pm/ , 
the Defense Contract Management Agency web site <http://www.dcma.mil/> , or 
the EVM Community of Practice web site 
https://acc.dau.mil/CommunityBrowser.aspx?id=17609   on the Acquisition 
Community Connection (ACC) https://acc.dau.mil/   knowledge sharing system.  
  
11.3.1.1. 
Earned Value Management (EVM) Applicability The requirement for EVM applies 
to cost or incentive contracts, subcontracts, intra-government work agreements, 
and other agreements that meet the dollar thresholds prescribed in USD(AT&L) 
policy memorandum dated March 7, 2005 
http://www.acq.osd.mil/pm/currentpolicy/EVM%20Policy%20letter%203-7-05.pdf  
. The application thresholds (total contract value including planned options in 
then-year dollars) are summarized below: 
 
*  
 $20 million or greater – EVM implementation compliant with ANSI/EIA-748 
is required. No formal Earned Value Management System (EVMS) validation is 
required.  
*  
 $50 million or greater – EVM implementation compliant with ANSI/EIA-748 
is required. An EVMS that has been formally validated and accepted by the 
cognizant contracting officer is required.  
 
The program manager should implement EVM on applicable contracts within 
acquisition, upgrade, modification, or materiel maintenance programs, including 
highly sensitive classified programs, major construction programs, and 
automated information systems. EVM should be implemented on applicable 
contracts wherein the following circumstances exist: (1) the prime contractor or 
one or more subcontractors is a non-U.S. source; (2) contract work is to be 
performed in government facilities, or (3) the contract is awarded to a specialized 
organization such as the Defense Advanced Research Projects Agency. In 
addition, EVM should be implemented on applicable contracts designated as 
major capital acquisitions in accordance with Office of Management and Budget 
Circular A-11, Part 7 
http://www.whitehouse.gov/omb/circulars/a11/current_year/part7.pdf  , Planning, 
Budgeting, Acquisition, and Management of Capital Assets.  
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The application of EVM is not required on contracts, subcontracts, intra-
government work agreements, and other agreements valued at less than $20 
million (total contract value including planned options). The decision to implement 
EVM on these contracts is a risk-based decision at the discretion of the program 
manager. The program manager is required to conduct a cost-benefit analysis 
before deciding to implement EVM on these contracts. The purpose of the cost-
benefit analysis is to explain the rationale for the decision to require 
cost/schedule visibility into the contract and to substantiate that the benefits to 
the government outweigh the associated costs. See the DoD Earned Value 
Management Implementation Guide 
http://guidebook.dcma.mil/79/guidebook_process.htm   (EVMIG) for additional 
guidance on applying EVM on contracts valued at less than $20 million. If the 
value of a contract is expected to grow to reach or exceed $20 million, the 
program manager should consider imposing an EVM requirement on the 
contract. 
  
The application of EVM is not required on contracts, subcontracts, intra-
government work agreements, and other agreements less than 12 months in 
duration, including options. The decision to implement EVM on these contracts is 
a risk-based decision at the discretion of the program manager. If the duration of 
a contract is expected to grow to reach or exceed 12 months, the program 
manager should consider imposing an EVM requirement on the contract.” 
 
 


